Svet-Stranek.cz
TOKOZ   -  sběratelské stránky

Úvodní stránka:

Úvodní stránka

MÁTE RÁDI RYBÁŘSKOU HISTORII?
PAK JSOU TYTO STRÁNKY URČENY PRÁVĚ VÁM.
Dobrý den.
Jmenuji se Roman Jan Bolek a jsem sběratel dnes již historického rybářského náčiní.
Vítám Vás srdečně na svých sběratelských stránkách, které mapují především výrobu rybářských potřeb československého podniku TOKOZ Žďár nad Sázavou.

*****

Jako sběratel jsem v začátcích hledal na internetu informace a fotografie vedoucí k výrobě rybářských potřeb Tokoz v bývalém Československu. V době, kdy jsem zakládal tyto stránky nic takového u nás nebylo. Pouze na jednom italském a polském serveru bylo pár fotografíí navijáků Tokoz.
Proto jsem se rozhodl stránky mapující výrobu rybářských potřeb Tokoz vytvořit, aby ostatní, kteří obdobné informace hledají, zde mohli čerpat a studovat.
Tak, jak se postupně rozrůstá moje sbírka se budou postupně rozrůstat tyto stránky.

*****
HISTORIE:
> 1920 - Jaroslav Rousek,obchodník s železným zbožím v Praze kupuje budovu bývalé Hochnerovy sirkárny v zámku Žďár nad Sázavou a zřídí zde výrobu zámků, sporáků, kouřovodů a jiného kovového zboží.
> 1927 - výroba rozšířena o výrobu kloubových závěsů.
> 1929 - ze zdravotních a finančních důvodů nabízí J.J.Rousek továrnu svému synovci Josefovi Rouskovi.
> 1930 - 1.ledna Josef Rousek továrnu kupuje.
> 1931 - zavedena výroba rybářského náčiní. Továrna má 100 zaměstnanců.
> 1933 - 1935 - vydává Josef Rousek jednou měsíčně časopis Rybář.
> 2. března 1936 - Josef Rousek vinou zákeřné choroby ve svých 32 letech umírá.
> 1939 - 1945 - útlum rybářské výroby z důvodu vojenského zbrojení.
> 1946 - návrat výroby rybářských potřeb. Továrna má již 250 zaměstnanců
> 1948 - továrna byla znárodněna
> 1950 - změna původního názvu na národní podnik Továrny na kovové zboží.
(zkratka TOKOZ)

*****

1950-1992 aneb jak to vlastně začalo.
Národní podnik TOKOZ (Továrna na kovové zboží) byl založen r.1950 v Ždáru nad Sázavou znárodněním Rouskovy továrny.
Nově vzniklý podnik převzal výrobu znárodněných podniků, které se před II.světovou válkou výrobou rybářských potřeb zabývaly a z jejich know-how dlouho těžil.
Byli to zejména firmy J. ROUSEK - Ždár n. Sázavou, SOL - W.Thoner Děčín, A.Tlustoš - Praha Kbely, J. Stibůrek - Praha a další.
Výroba byla rozjetá a podnik vyráběl kování,zámky a rybářské potřeby.
První náčiní vyrobené Tokozem byli přesné kopie potřeb vyráběné před válkou znárodněnými podniky.
První TOKOZ Stabil byl přesnou kopií Stabilu pana Rouska, první Tokoz TAP byl přesnou kopií TAPa pana Tlustoše a tak dále a tak dále.
To samé se týkalo prvních prutů a dalších potřeb,které se vyráběli z komponentů znárodněných firem.
Podniku Tokoz trvalo poměrně dlouho než se postavil na nohy s výrobkem vlastní konstrukce.

Později se Tokoz inspiroval výrobou světových výrobců rybářských potřeb.Např: Dam,Daiwa,Shakespeare,Ryobi

Po otevření trhu v roce 1990 pomalu a jistě přestávala rybářská veřejnost mít o výrobky z Tokozu zájem.
Podnik Tokoz nebyl schopen čelit konkurenci ze západu a postupně se připravil na ukončení výroby rybářských potřeb. Tak k datu 1. října 1992 zanikla divize RYBA a výroba tradičního oboru rybářských potřeb byla převedena na společnost s ručením omezeným Fishing sport, která zahájila svoji činnost v pronajatých prostorách výroby rybářských prutů.

Fishing sport ukončil výrobu rybářského náčiní v pronajatých prostorách ke dni 1.4 1994, neboť objekt byl vydán restituentovi panu Josefu Rouskovi. Ke stejnému datu byla vydána dalšímu restituentovi panu Jiřímu Špilarovi část podniku, vybudovaná v minulosti jeho předky. Po r. 1992 se TOKOZ soustředil pouze na výrobu zámků a kování, které s úspěchem dělá dodnes.

VÍCE INFORMACÍ NALEZNETE V SEKCI ČLÁNKY A REKLAMA TOKOZ.

*****

Tolik o značce Tokoz a proč ji vlastně sbírám?
Jsem vášnivý rybář od svých 5 let - tedy od r.1975 a moje rybářské začátky vesnického kluka byly s lískovým prutem, kouskem silonu, špuntu od vína a ohnutým špendlíkem, kdy jsem se pokoušel ve vrbičkách potoka, který tekl za chalupou, přemluvit k záběru tlouště,okouna či mřenku.
Mřenka mramorovaná byla moje první ulovená ryba na tuto jednoduchou sestavu. Tenkrát byla, oproti dnešku, opravdu poměrně hojná.

Mé první seznámení se značkou Tokoz bylo v.1979, když jsem jako 9 letý kluk dostal od rodičů pod stromeček vytoužený TOKOZ set, který obsahoval dětský laminátový prut tzv.kanárek o délce 1.6m, jednoduchý hliníkový naviják- kolečko s návinem vlasce SILON Planá, splávek RYNA, olovo a háček.
Tento set stál tehdy 89 Kčs a pro mne představoval vrchol rybářského náčiní.
Postupem let se ke mě dostali další pruty a navijáky s rybičkou ve znaku. Ale ten první proutek s navijákem mě utkvěl v paměti nejvíce.

*****

Rybářské náčiní a potřeby z továrny TOKOZ sbírám od roku 2009 a možná právě proto, že mě v dětství jejich výrobky tolik fascinovali, jsem začal.


*****

Tato sběratelská stránka mapuje především výrobu smekacích navijáků TOKOZ od jejího vzniku až do roku 1992, kdy výrobu rybářských potřeb převzala odnož podniku TOKOZ - firma Fishing sport.


*****

Jak jsem již napsal, jsem nejenom sběratel, ale i vášnivý rybář. Proto se občas, abych spojil obě záliby v jednu, vydávám se svými retro kousky na vzpomínkově sentimentální RETRO lovy.
Pravidelně sebou beru svého syna, abych mu mohl vyprávět o časech, kdy naše vody byly plné ryb a kdy se rybáři chovali ohleduplně nejenom k rybám a přírodě ale i k sobě.
A věřte nebo ne, baví ho to se mnou a já jsem za to moc rád.

Fotografie najdete v sekci - RETRO RYBAŘINA

RETRU A PETRU ZDAR





10.1 2011 R. J. Bolek Písecko
-----

VEŠKERÉ KOPÍROVÁNÍ FOTOGRAFIÍ POUŽITÝCH NA TĚCHTO WEBOVÝCH STRÁNKÁCH JE BEZ MÉHO SOUHLASU ZAKÁZÁNO !!